Publisert den 17. september 2012

Prøv høstgjedda

Det er jo ikke bare ørret i Oslomarka. Høsten er en fin tid for å prøve fluefiske etter gjedde på grunt vann. 
Etter de første høststormene er gjeddefisket på topp. De større gjeddene trekker da opp i det passe kalde og oksygenrike vannet, for å jakte på byttefisk i de mer næringsrike grunne områdene.

I Oslomarka blir vanligvis ikke gjedda så veldig storvokst, men fisk på opp til 3-4kg er ganske vanlig. Disse passer fint å ta på flue. En sjøørretstang på 9 fot i klasse 7-8 med et flytesnøre er perfekt. Fortommen kan ha omtrent samme lengde som stanga og være i 0,35-0,40mm. Ofte kjører gjedda seg fast i vannvegetasjon og kvister på grunna, så det er ikke noe vits med tynnere sene. Flua må være litt stor og helst ha mye flashmateriale. Kunstfibre binder lite vann og gjør flua lettere å kaste. Lyseblått er en god farge, gjerne med et par markerte øyne limt på med epoxy i front. I tillegg trengs en stålfortom på minst 15cm. Tykk og hard flourkarbon kan også fungere, men det ryker før eller senere. Det beste er å klemme en egen stålfortom selv eller bruke et kevlarmateriale. Gjedda bryr seg ikke om fortommen.
 
Det er alltid en kjempefordel å ha en liten båt eller flytering, særlig når man skal kaste disse store og tunge fluene. Mange steder er det også helt nødvendig for å komme til der gjedda liker seg. 
Losbymarka

De store næringsrike sjøene som Mønevann , Røyrivann og Fløyta huser flott gjedde. Mønevann, samt særlig det fine Murterudvannet, er førstevalget. Her er det god sjanse for gjedde over 4kg. Bør ha en liten båt.

Sørmarka

Prøv gjerne i de små skogs- og myrtjerna utover i Enebakk. I Sværsvann er det faktisk en del flott og mørk gjedde opp til 3-4kg. Dette vannet henger sammen med Setertjern (mer skjermet for trafikken) som også gir en flott tur. Den lange kanalen mellom dem er også spennende. Det er veldig vrient å komme til fra land, siden det er våt myr og mange private tomter. Flytering er førstevalget her. Gjersrudtjern er veldig næringsrikt og gjengrodd. Vannet har dårlig sikt. Her trenger man flytering. Veldig "gjeddete" i Gjersrud, og det kan overraske skikkelig. Det er fuglehekking og litt upopulært med flytering der på våren, men nå gjør man ihvertfall ingen skade (upopulært å parkere ved kiosken). Motorveien går på begge sider, og vannet sliter med avrenning fra fyllinga, så det fins ikke matfisk der.. I det vakre Syverudtjern er det skikkelig idyllisk, selv om gjedde over 3kg er sjelden vare. Mye tett skog langs vannet, gjør at det er en stor fordel med båt/flytering, men det går greit med høye gummistøvler i den ene enden. Det samme gjelder Stensrudtjern.

Østmarka

I Nøklevann er det flere fine, grunne områder hvor det står gjedde nærme land. Men her er det også nyttig med båt. Som regel ikke over 3-4kg. I Skraperudtjern og Ulsrudvann er det noen åpne plasser hvor man ikke trenger båt, men her er gjedda som regel temmelig småvokst. Fri-Elvåga er absolutt verdt en tur, og kanskje førstevalget i denne delen av Østmarka. Flott vann. Her kan det være større gjedde enn i Nøklevann. Særlig den grunne vika ved Mariholtet, og lengst inn mot demningen, er spennende. Trenger båt her.

Lillomarka

Det er gjedde i både Steinruvann og Romstjern. Begge kan overraske med fin fisk. Særlig i Steinbruvann ser man ofte gjedde (2-3kg) langs land under gytingen på våren. OFA-laget har tatt ganske stor gjedde fra båt i Steinbruvann.

Nordmarka

De klart største OFAgjeddene finnes i Harestuvannet og Strykenvannet. Båt er en kjempefordel. I Harestuvannet er det ganske god mulighet for å få gjedde opp til ihvertfall 6kg, og de er i mye bedre kondisjon enn i de andre vannene i Oslomarka. Her finnes det garantert kjempedigre eksemplarer. Årsaken til at de vokser raskere og blir så mye større enn i Østmarka, er at de har tilgang på sik som er en kjempegod og næringsrik byttefisk. I de andre vannene er småfallen og mager abbor/mort den viktigste byttefisken, og da vokser gjedda sakte etter at den har blitt ca. 70cm.

Bogstadvannet er nesten helt gjengrodd av undervannsplanter langs land, men fint med båt/flytering. Det huser mye gjedde, men de er stort sett småvokste. Sognsvann er heller ikke av de beste, selv om det har dukket opp en og annen større fisk der enn i Bogstad.

Kast i vifteform inn mot sivkanter og grunne områder, og trekk flua raskt og rykkvis inn. Hogget kommer knallhardt, og da gjelder det å holde litt igjen og sette kroken skikkelig. Som regel tar gjedda på første kastet over et nytt sted. Typisk gode gjeddeplasser er utenfor markerte nes og odder. Spesielt rundt oddene til de trangeste partiene av vannet hvor det passerer det mye byttefisk. Frittliggende skjær og grunner, eller vegetasjonsrike bukter er også bra. Det bør også være litt dypere vann i nærheten.

Husk størstemålet på all gjedde i Oslomarka, gjedde som er lengre enn 70cm skal slippes ut igjen mest mulig uskadet. Det betyr at man må ha med en lang krokløsnertang, og noe mykt og vått til å legge gjedda på i båten slik at den ikke skades under håndteringen. Gjedda er en robust fisk som kan tåle temmelig mye, men man bør alltid være så forsiktig som mulig. Gjedde veies i en fuktet pose, aldri etter gjellelokket. Til landing brukes en knuteløs håv med litt dyp pose. Husk å fuktene hendene godt i vannet før berøring av all fisk som skal slippes ut igjen.

Bakgrunnen for størstemålet er at stor gjedde har ekstra høy fangbarhet, og at de mest verdifulle fiskene derfor fort blir unødig sjeldne i bynære vann med høyt fisketrykk. I de fleste vannene i Marka vokser den mellomstore gjedda svært sakte videre på en mager diett av abbor og mort. For at de skal rekke å bli skikkelig store, og spennende å fiske etter, så må man ha størstemål for å kunne tilby en brukbar sportsfiskeverdi i de såkalte "hvitfiskvannene". Rekrutteringen er ikke noe problem, og de som er mindre kan brukes til mat. De over 70cm har mye større verdi ute i vannet. 
Kommentarer (0)Antall visninger (10117)

Forfatter: Dag Øivind Ingierd

Kategorier: Forside - Banner, Artikler

Nøkkelord:

 

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv