Publisert den 11. mars 2013

Duppfiske

Duppfiske er mer enn en nybegynnermetode eller en metode for barn, og er faktisk en av de mest effektive fiskemetodene som finnes, også når man skal fiske ørret.

 

De fleste fiskeinteresserte har en eller annen gang fisket med dupp og mark, og ofte er dette barns første erfaring med det å fiske. Men også en erfaren ørretjeger vil nyte godt av å ha en dupp som medhjelper. En dupp kan både gi kastevekt, beskytte agnet under kast og innsveivning, være en nappindikator og en ”flytebøye” som fører agnet ut eller bortover i vannet, eller til vrient tilgjengelige plasser, og den kan fiskes i kombinasjon med annet agn og redskap på svært mange måter.

 

 

Antennedupp og wagglerdupp

En utfordring er å benytte den mest aktuelle duppen og fiskemetoden under forholdene som råder. Det finnes mange ulike dupptyper, men grovt sett kan de deles inn i antennedupper/pennedupper, wagglerdupper, kastedupper, bomberdupper og fluedupper. Felles for alle er at de fordrer tilpassing av takkel, altså sammensetningen og bruken av dupp, søkke og krok, og til selve fisket.

 


Dedikerte meitefiskere benytter lange, slanke dupper som ligger lavt i vannet for økt følsomhet, og slike dupper gir fisken nesten ingen motstand ved bitt. Det kan være smart også ved duppfiske etter ørret. Antennedupper og wagglerdupper passer godt til formålet. En antennedupp er en lang, slank dupp som kan ha ulik utforming, men felles er en tynn ”antenne” øverst, som skal stikke over vann og varsle bitt og gi minimal motstand når duppen trekkes under. Ofte er antennen farget fluoriserende rød eller oransje for å synes godt i vannet. En variant er såkalte pennedupper. De har samme funksjon og har, som navnet tilsier, form som en penn og kommer i ulike lengder og tykkelser.

Wagglerdupper er også utformet med tanke på følsomhet og minimal motstand ved bitt, og kommer i ulike former avhengig av fiskemetode og sted. Det som særtegner wagglerduppen er et ”øye” nederst på duppen der sena trekkes gjennom, i stedet for å ha sena trukket gjennom selve duppkroppen. Med korrekt blymengde vil duppen reise seg i vannet og ha tuppen stående over vann.

Under fiske med nevnte dupptyper er det meget viktig at duppen ligger korrekt i vannet. Det gjør den når mesteparten av duppen ligger under vannflaten, mens den fargesterke og smale dupptoppen står like over vannflaten. For å få til det må duppen blyes ned akkurat passe, slik at duppen ikke ligger for høyt og gir økt motstand eller synker under vannflaten og mister sin funksjon. De fleste dupper har påtrykt antall gram bly som trengs for å holde korrekt stilling i vannet.

 

Fast og glidende takkel

Overnevnte dupptyper fiskes oftest med fast takkel, som innebærer at duppen låses til sena med splitthagl, duppstopper eller med tynne gummistrikker. Her ønsker man å presentere agnet pelagisk, alt i fra et par desimeter til et par, tre meter under vannflaten. Særlig ved vakaktivitet er en agnet krok en meter eller to under vannoverflaten ofte det som skal til. Metoden begrenses noe da man ikke kan fiske med lenger takkel enn det stanglengden tillater, men det er som regel langt nok.

 

 

Duppene kan også fiskes glidende, og da på flere meters dyp. Da sløyfes festeanordningen mellom dupp og sene. I stedet må et kulesøkke eller noen splitthagl festes et stykke over kroken for å få kastelengde dersom duppen er lett, og for at agnet skal synke i vannet. Duppen stoppes på passende fiskedyp ved hjelp av en stoppknute eller en duppstopper i gummi som træs på sena over duppen. Glidefiske krever at stoppknuten eller duppstopperen kan sveives inn på snella eller gjennom øvre stangringer, som fordrer at stanga ikke har for trange stangringer som bremser kastet.

 

Kastedupper

Klassiske kastedupper som Atomduppen, Andersduppen og Mesterduppen i de letteste utgavene kan fiske godt. En effektiv kasteduppmetode er å la dupp og et søkke med hull gli fritt på sena. Altså hviler søkket oppå krokøyet. Vekten på søkket avhenger av dybde og vindforhold. En krok agnes og ligger trygt i eller under duppen under kastet og daler så sakte mot bunn. Marken får ligge et lite minutt og sveives deretter sakte så marken løftes i vannlagene før den får synke til bunns igjen. Slik avfiskes kastet. Marken føres dermed gjennom vannlagene på reisen innover og sjansen for napp er stor. Ved napp slås bøylen på snella raskt opp, slik at fisken kan ta sene uten å kjenne motstand fra verken dupp eller søkke ettersom sena sklir fritt gjennom. Med denne metoden kan du også fiske agnet ”pop-up style”. Her skal agnet flyte rett over bunnen uten avanserte anretninger, og kan være smart i vann med løs mudderbunn eller uryddig bunn, der agnet er vanskelig å få fatt i for fisken. Ved å løfte agnet opp vil det lettere synes, og bevege seg fristende. Det eneste du i tillegg trenger å gjøre, er å træ en liten bit skumplast, kork, isopor eller annet flytbart materiale av ertestørrelse gjennom kroken og føre flyteelementet oppunder krokøyet. Nå vil søkke synke til bunns og agnet løftes opp av flyteelementet.

 


Et vellykket kasteduppfiske krever liv og variasjon i agnet. Vanligst er som forklart ovenfor når dupp og mark sveives rolig innover. En annen metode er å heve og senke stangtuppen i små bevegelser med stram sene. Agnet vil da dunke i bunn og tiltrekke oppmerksomhet. Du kan også løfte stanga opp i været eller trekke den mot siden. Agnet vil da stige eller bevege seg tilsvarende høyt eller langt i vannet som løftet eller trekket du gjør, og legge seg et annet sted. En siste metode er å legge peke- og langfingeren under sena på nederste del av stanga, for så i raske rykk trekke sena mot kroppen. Agnet vil da hoppe fristende bortover langs bunnen, samtidig som den roter opp slam og vekker oppmerksomhet.

 

 

Bomberdupp

Såkalte bomberdupper er ment for aktivt fiske og er avhengig av innsveivning for å fiske effektivt. De fås i en flytende variant og en intermediate-dupp, altså en dupp som går under vannflaten, og den finnes i ulike vekter og synkegrader. Duppen skal bringe et lett agn eller redskap langt ut i vannet, som en erstatning for søkke. I tillegg til god kastelengde, kan duppen fiskes sammen med nesten alt annet redskap. Det gjør den aktuell under mange ulike forhold, der både lette sluker, spinnere, wobblere og fluer, samt mark og annet agn kan presenteres langt ute i vannet og sveives innover i overflaten eller nede i vannet. Ved praktisk fiske bør styrepinnen peke mot stanga ellers dras duppen under, selv om det også kan være ønskelig. Duppen træs inn på hovedsena, og en eventuell gummistopper (for ikke å slite unødvendig på sena) træs mellom duppen og en svivel som enden av hovedsena festes i. I andre enden av svivelen festes fortommen. Fortommens lengde kan variere avhengig av forholdene. I vind og ruskevær er kort fortom praktisk og effektivt, og ørreten er mindre sky. På stille, solfylte dager kan en fortom på tre, fire meter være nødvendig for å unngå å skremme fisk fra en stripende dupp.

 

 


Tilbehør

  • Søkke. Søkker med gjennomgående hull er særlig aktuelle sammen med kastedupper, men fungerer også fint med antennedupper. Til ørretfiske vil utgaver fra 0,5 til 5 gram dekke de fleste situasjoner og metoder i ferskvann.

  • Splitthagl. Dette er søkker med et hakk som klemmes fast rundt sena. Det er viktig å klemme søkkene passe hardt på sena slik at de ikke sklir eller at senas styrke forringes. En liten tang kan være en god medhjelper. Splitthagl brukes ofte sammen med antennedupper og wagglerdupper.
  • Krok. Kroken må være skarp og tilpasses agnstørrelsen. Det er bedre å velge en for liten krok enn en for stor krok. Kroker i str. 4-12 dekker de fleste forhold for duppfiske etter ørret.
  • Agn. Mark er et enkelt og suverent alternativ som fisker godt under nesten alle forhold. Agn heller kroken med to, tre små livlige mark enn en enslig diger en.
  • Lysstav. Dupp kan brukes i mørket ved hjelp av en liten lysstav som festes i toppen. Lysstaver kan kjøpes i sportsfiskebutikker.

  • Stang. En kompositt eller grafitt haspelstang på 7 til 9 fot med helaksjon beregnet for kastevekter fra 5 til 25 gram, er en fin allround stang til duppfiske.
  • Snelle. En lett haspelsnelle i kategorien 1000-2500 med en pålitelig og lettjustert brems er et godt alternativ.
  • Sene. Monosene er mykere og mer elastisk, mens multisene er sterkere, stivere og stum. Monosene 0,18 - 0,25mm er førstevalget til duppfiske.

Kommentarer (0)Antall visninger (35805)

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv