Publisert den 19. mars 2013

Nå klekker det!

Etter befruktningen på høsten tar det ca. 400 døgngrader før rognen klekker på våren. I klekkekassene på anlegget i Sørkedalen har det vært noen prøvehoppere en god stund allerede, men nå starter det skikkelig. Vi har vel et sted mellom 80.000-90.000 ørretrogn etter et litt i overkant godt stamfiske i Marka (60.000 hadde vært nok). På klekkeriet i Maridalen (Akerselva) har sjøørret- og lakseyngelen også startet å klekke. Der blir det ihvertfall 60.000 sjøørret og 40.000 laks, alle stammer fra stamfisket i Sandvikselva. 

I motsetning til forrige sesong da det var rekordvarmt både høst og vår, så skjer ørretklekkingen i år mye senere og det er bare gunstig. Så sent begynner det å bli litt begroing og sedimenter på rognen siden vi bruker vann fra Sørkedalselva, men det går helt fint med den lave temperaturen.

Rognen i dette karet ble lagt inn litt senere på høsten og har ikke startet å klekke enda. Etter ca. 200 døgngrader, så blir rognen til øyerogn. Nå like før klekkingen så synes de godt. 

Rognen ligger på en grovhullet rist i doble klekkekasser. Ganske raskt vil den nyklekkede yngelen smette gjennom risten og gjemme seg ned i et lag med kunstgress (type dørmatte) i underetasjen. Plommesekkstadiet varer i 4-6 uker, eller rundt 200-250 døgngrader. Deretter må de fôres. Vanntemperaturen ligger stabilt på 0,4 grader, så det tar nok litt tid i år.

 

Den lille laksen som blir satt ut i Akerselva i mai kommer til å leve 3 år på elva som lakseparr, før den smoltifiserer og vandrer ut på havbeite som laksesmolt på forsommeren. Av de som overlever, kommer de fleste tilbake på sensommeren etter 2 sjøvintre. Men det er mange farer som lurer.

 

En annen sak; Fiskekortene er til trykk. De blir som vanlig sendt ut i post før sesongstart (01.04.) Kommer egen artikkel på det snart. Husk at over 80% av utgiftene til settefiskanlegget dekkes av fiskekortsalget.

Kommentarer (0)Antall visninger (6144)

Forfatter: Dag Øivind Ingierd

Kategorier: Forside - Rubrikker

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv