Publisert den 11. april 2013

Abborfiske!

Våren ligger minst 2, kanskje 3, uker senere i tid i forhold til fjoråret, så det er fortsatt gode isfiskeforhold. Prøv med mormyskha på vårisen! Et par turer i Nordmarka øst de siste dagene har resultert i mye fin abbor og 2 ørret.

Små mormyskhaer med litt rødt eller gult i fisker som oftest godt etter både abbor og ørret. Den kan agnes med 2-3 maggot og pilkes ganske aktivt. Prøv på 2-5 meters dyp, og nærme bunnen. Gode plasser er gjerne utenfor markerte odder, rundt skjær og øyer, eller midt i trange sund. Se også etter gamle pilkehull. Typisk for abbor er at den holder seg i grupper. Om man først har fått en til å bite, så er det avgjørende å være så rask som mulig med å få kroken ned igjen ellers mister de andre lett interessen og svømmer videre. Mange steder er ørret ofte mest en bifangst og bonus mellom all abboren.

Abbor er ofte så vanlig å få på kroken at den ikke er særlig ettertraktet. Noen legger den til og med igjen på isen. Mange mener derimot at det er den aller beste matfisken som finnes i ferskvann, og at den etter litt innsats med kniven lett overgår både røye og ørret i stekepanna. Utfordringen er at den som regel er temmelig småvokst og full av bein. Noen flår bare skinnet rett av abboren og steker den hel, men da blir kjøttet fort iskaldt før man har fått plukket ut alle beina. Om tommeltottfaktoren ikke overstiger 2, så er det ganske enkelt å fileterere selv små abbor helt beinfrie. Og det smaker mye bedre. Etter litt øvelse tar det omtrent 2 minutter pr. fisk. Sprøstekte abborfileter er kjempegodt og vel verdt innsatsen. På våren er dessuten abborrognen passe utviklet og veldig god å steke ved siden av.

De fleste skogs- og myrtjerna i Marka er ganske sure og brådype. I slike tjern danner abboren lett overbefolkede bestander av såkalte "tusenbrødre" som er for små til å brukes til mat. Det er derimot typisk at gjennomsnittstørrelsen går markant opp i de litt mer langgrunne tjerna som i f.eks. Søndre Måsjøen og Bleiksjøen. Søndre Måsjøen huser bra med abbor fra 200 til 400 gram og gav en hel pose med slike etter en tur i knallsola sist uke. Var også innom det nærliggende Smalvann (også kalt Trygvevann) litt senere på dagen og der var abboren et par hakk mindre, men ørreten mer i farta. Et annet markavann som er kjent for mye flott abbor er Store Skillingen. Abboren bør helst være minst 100 gram før det er noe særlig poeng å ta den med hjem og rense. Det er derimot de tynne filetene fra slik småabbor som smaker aller best som sprøstekte. Større og tykkere abborfileter kan forøvrig enkelt skjæres i tynnere biter på langs for å skape omtrent samme konsistens og smak. Til en enkel forrett holder det med en filetert abbor med rognen pr. pers.

Du trenger en skikkelig skarp fiskekniv til å skjære kjøttet fra ryggbeinet, og en mykere, litt sløvere kniv til å ta av skinnet. Først åpnes buken med en saks og invollene tas ut

Ta vare på eventuell rogn. Bruk den store og skarpe kniven til å skjære av fileten fra ryggbeinet. Fra hodet mot halen.

Snu fisken og gjenta prosessesen på den andre siden. Kast beinet

Bruk den myke fileteringskniven til å fjerne skinnet. Fra halen mot hodet. Kniven bør være litt sløv for å ikke kutte gjennom skinnet

Før kniven helt opp mot festet til buk og brystfinnene og kapp skrått av så ikke disse beina kommer med.

Gjenta prosessen på den andre fileten

Bukbeina (ribbeina) fjernes best med en skarp, og litt mindre fiskekniv. Det er dette som er mest plukk og tar lengst tid.

Nesten ferdig. Det sitter en rekke med små bein som stikker 90 grader inn i kjøttet, kjennes lett ved å føre fingeren oppover langs fileten.

Bruk den lille fiskekniven til å skjære ut en stripe av kjøttet med disse småbeina i. Stikk noen små hull på rognposen med knivspissen så den ikke "eksploderer" under steking.

Rognen stekes i margarin på hard varme. Press den litt flat med stekespaden. Filetene vendes i mel og stekes skikkelig hardt og sprøtt med lite smør i pannen. Abbor tåler mye varme uten å bli tørr og seig, slik som ørret lett blir. Saltes først etter steking. Pepper trengs ikke her. Godt med loff til
 

Ta en tur da vel!

Kommentarer (0)Antall visninger (13384)

Forfatter: Dag Øivind Ingierd

Kategorier: Artikler

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv