Publisert den 25. april 2013

Siste sjanse

Er du ennå ikke lei av is og snø og vil oppleve et skikkelig vårfiske på isen, er det siste sjanse nå de kommende dagene for å dra både ørret, røye og abbor.

Vinteren i år har vært seig. Helt fram til forrige helg har det nord i Nordmarka ikke vært antydning til råtten is eller den typiske lagvise is og slush varianten. Men de siste dagers varme har tæret hardt på både is og snø, og i de sørlige og østlige deler av marka er nok isfiskesesongen over for denne gangen. I mindre vann og tjern nord i marka er det imidlertid fortsatt muligheter.

 

 

Selv hadde jeg en knalldag på isen her forleden. Endelig var det tid for skikkelig vårfiske med utfordrende is langs land, et hardt sørpeaktig islag fritt for snø noen meter utpå og hull fra tidligere turer fremstod nå som små kratre, fem ganger så store som opprinnelig.

 

 

Sola skinte og isen var sprø og fin, vel og merke da jeg kom meg over de nærmeste fem, seks meterne inne ved land, over grensesprekken som indikerer overgangen mellom smeltende og trygg is.

 

 

Innenfor sprekken smelter alltid isen først, og det blir en blanding av overvann, råtten is og åpne områder.

 

 

Jeg var tidlig ute og kunne benytte meg av de få kuldegradene som natta hadde dratt med seg. Dermed kunne jeg liste meg ut på tryggere grunn. Her var det fortsatt ca. 75 cm is. Isen var sprø og fin de første timene, men ble bløtere og mer slushaktig når sola virkelig tok tak.    

Jeg besøkte et tjern som også fikk et besøk uka før, og hullene fra den turen var målene for denne turen. Og som antatt var de blitt store og virket nokså skumle. Men nettopp i slike hull er det nå nesten garantert fisk i nærheten. Her vil både lysforhold og mattilgang fra insekter og annet rusk og rask i, på og under isen tiltrekke seg fisk, og på denne turen forhåpentligvis fin ørret.

 

 

Mormyshkaen var ikke mer enn en meter under isen før nappindikatoren ble dratt dønn ned. Her var det ingen tid til oppvarming, det var bare å fike til og kaste seg ut i en grytidlig slåsskamp. Og dette var en voksen krabat. Etter en tung fight kunne en bronseaktig kubbe trekkes opp på isen. En solid kar som tøyde fjærvekta godt.

 

 

Mormyshkaen ble raskt sluppet ned i samme hull, et par minutter gikk og så var det liv og røre i hullet igjen. En mindre, men nok en flott fisk havnet på isen. Og slik fortsatte det en times tid i flere gamle hull. Fem stykk ørret på morrabittet og en etterslenger utpå ettermiddagen var fasiten da jeg ga meg og satte kursen hjemover.

 

 

Et slikt fiske opplever man ikke når isen nettopp har sluppet taket, så det gjelder å gripe sjansen nå mens den er der.

Har du lyst til å oppleve et skikkelig vårfiske på isen bør du få ut fingeren og utnytte helga, og kanskje også 1. mai, om du ikke skal gå i tog, for nå er ørreten i bevegelse og den er skrubbsulten. Det å strekke hals og kikke etter åpent vann kan du gjøre neste helg igjen.

 

Fiskehilsen

Stig Werner

Kommentarer (0)Antall visninger (7760)

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv