Publisert den 9. desember 2013

Isen har lagt seg

ut og fisk!

Nå ligger det fin is de fleste plasser og mange har vært ute og pilket. Isen regnes som relativt god på nesten alle små og mellomstore vann. Likevel er det fullt mulig å gå igjennom om man går inn for det, så husk å ha på ispigger og sjekke isen med prøveboring først. De aller største sjøene som Hakkloa, Bjørnsjøen og Store Sandungen legger seg sist, og de er ikke gangbare enda. Hakkloa var fortsatt helt åpen sist fredag.

For første gang på mange år har nyisen ligget blank og fri for snø i nesten to uker. Sjelden har det vært flere ute og pilket røye i Marka. Mange melder om gode fangster og spennende kikkfiske, selv om det har vært ganske fullt på de mest populære varpene.

Søndag kom den første snøen, men det er fortsatt gode forhold selv om det blir mer kladdete. Minner om at de gamle "hemmelige" røyevarpene er markert i den siste Fiskekartboka 9 utg. som kan bestilles i nettbutikken. Røye er kanskje den aller beste matfisken i marka og vel verdt en pilketur eller ti

I noen OFA-vann kan røya bli skikkelig rød i kjøttet. Disse er fra Nordmarka sist uke!

 

Nylagt is er også fint for gjeddefiske. Gjedda finnes i mange av de lavereliggende vannene rundt Oslo. Se i Fiskekartboka.

I flere av disse "meitevannene" gir fiskekortet rett til å agnfiske med inntil 3 stenger. Til et effektivt gjeddefiske på isen trenger du noen korte stenger med snelle, høylytte nappvarslere og noen agnfisker. Samt en lang tang til å løsne krokene. Husk størstemålet på gjedde i Oslomarka på 70 cm. All gjedde som er lengre enn 70 cm skal slippes ut igjen. Bakgrunnen for størstemålet er at de store rovfiskene dessverre er ganske fåtallige i slike bynære strøk, og de har blitt viktige å verne om både for den naturlige balansen og for sportsfiskeverdien. Mindre gjedde er det derimot alltid rikelig å høste av, og de er også bedre egnet til mat (ref. opphopningen av luftbårne miljøgifter i gammel rovfisk).

Det "hjelper" heller ikke ørreten å ta ut en svær gjedde, siden de store er utpregede kannibaler og rekrutteringen uansett er i overskudd. En stor gjedde erstattes derfor fort av mange flere uinteressante smågjedder. Disse vil igjen spre seg enda mer utover for å finne nok byttefisk og dermed oftere treffe på ørret. Bidra til å bevare et godt gjeddefiske ved å gi tidlig tilslag for å hindre dyp kroking under ismeite, samt håndtere rovfisken raskt oppe om det er flere minusgrader.

God tur på isen!

Kommentarer (0)Antall visninger (11274)

Forfatter: Dag Øivind Ingierd

Kategorier: Isfiske, Forside - Banner, Artikler

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv