Publisert den 16. desember 2013

Røyefiske på isen

Det å lete opp fisk under isen er kanskje den største utfordringen vinterstid, men kjenner du til hvor røyevarpene er vet du hvor mye av fisken nå fram mot nyttår har tilhold, og har dermed gode forutsetninger for å lykkes. Det gjelder bare å bruke rett redskap og teknikk.

 

 

For å vite hva man bør fiske med, og hvordan redskapen bør fiskes, kan man kikkfiske. Kikkfiske betyr å legge seg ned på et liggeunderlag og titte ned i hullet man har boret.

 

 

Det gir flere fordeler: Under isen kan fisk oppholde seg på grunt vann nær land selv midt på dagen med strålende sol, og er dermed både enklere å se og komme i kontakt med. Man kan også se bunnforholdene, kunne se fisken, finne ut hvilket redskap den foretrekker, hvor hardt eller forsiktig redskapen bør beveges og man kan enklere sette tilslag i rett øyeblikk. I tillegg kan man raskt kartlegge om det er røyer inne på varpet, eller om andre arter er innom. Kort sagt vil kikkefiske raskere gi deg informasjon om hva som foregår under isen, slik at du kan tilpasse både redskap og teknikk til den aktuelle fiskearten.

Majoriteten jakter nå på rødglødende røyer, og en røyeblink er førstevalget for de fleste. En røyeblink kan fiskes på ulike måter, men en kombinasjon av en forsiktig, men regelmessig vipping i stikka med håndleddet, og en skjelvende hånd i pausene er et godt utgangspunkt. Deretter bør man prøve seg fram. Noen ganger trenger røya mer markante bevegelser for å tirres, mens andre ganger bør blinken holdes helt i ro.

 

 

Ved kikkfiske har du en fordel ved at du ofte kan se hva slags ”humør” røya er i og deretter tilpasse fisket. Andre ganger ignoreres røyeblinken. Den første justeringen kan være å forlenge fortommen mellom blink og krok. Ei skeptisk røye vil da kunne angripe det lille agnet uten å være redd for å gå i kamp med en mye større røyeblink. Neste trinn kan være å skifte røyeblink. De fleste blinker har en kraftig oransjefarget bakside og ulike farger og utsmykninger på framsiden. Ved å prøve en mindre blink, eller en blink med en annen farge, kan det skapes aktivitet. Ei flue kan eventuelt festes i fortommen på blinken eller ovenfor blinken, slik at ei røye i stedet vil kunne gå til angrep på denne.

Et alternativ til røyeblink kan være å benytte et blinkende røyelys som i taktfaste flash sender ut lyssignaler og lokker fisk. Blinklyset er å få i ulike farger og kan fiske godt, særlig i dårlig lys om morgenen og i skumringen, men også på dager med snø og overskyet vær.

 

 

En pimpel blir ofte ansett som en ren abborfanger, men kan brukes til røyefiske også. Agn med et par maggot, slik at røya ved bitt ikke umiddelbart spytter ut kroken. Under pimpelfiske bruker du håndleddet og gir stikka et lite vipp mot deg. Pimpelen vil da skjelve og lage litt liv. Deretter bør pimpelen henge rolig noen sekunder før ny vipp foretas, og ofte er det da røya napper.

 

 

En mormyshka kan være et godt alternativ, særlig når røya er mindre bitevillig. Mormyshkaens bevegelser og beskjedne størrelse gir gjerne fisk. En oransje eller rød mormyshka kan gi mye fin røye, men også andre mer nøytrale farger bør prøves.

 

 

Et annet triks kan være å fore et eller flere hull med rogn man har fått fra tidligere fisker, og også bruke rognkorn som agn på små kroker. Dette er snaddermat som fiskene nå aktivt jakter på, og både blankrøye og andre arter kan la seg friste.

 

 

Samme teknikker og redskapsvalg kan brukes til abbor som siger inn på varpene, og ofte kan andelen abbor være stor. Abbor tiltrekkes og tirres gjerne av en fargerik røyeblink, men lar seg også friste av både blinklys, pimpel og mormyshka. Abboren er også en skikkelig rovfisk og en balansepilk kan i tillegg til nevnte redskap være effektivt. Velg gjerne en balansepilk med rødlig eller oransje buk. Det vil gi større abbor troen på at det her finnes et innbydende og lettfanget bytte.

 

 

Ørret og sik er også aktuelle arter der ørreter opp mot en kilo helst tas på en mormyshka og store fiskespisere på en balansepilk. Sik foretrekker en liten agnet mormyshka eller en liten delikat agnet enkelkrok.

Husk også å kombinere ulike redskaps fortrinn. En røyeblink, et lokkelys eller en pimpel vil synes på lang avstand og ofte tiltrekke fisk. Presenteres så en snerten og mindre mormyshka, eller en liten agnet enkelkrok, vil nappet kunne komme umiddelbart.

 

 

 

Fiskehilsen

Stig Werner

Kommentarer (0)Antall visninger (19205)

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv