Publisert den 26. februar 2014

Lag din egen pilkekasse

Det er lett å lage en egen pilkekasse. Fordelene med kasse fremfor stolsekk på isen er mange, men det viktigste er at den ikke suger til seg vann. Man får også god oversikt på alle småtingene som trengs til isfiskingen. Den beste kassa lager du selv i løpet av en kveld, omtrent gratis.

Bildene viser egentlig hvordan den lages uten nærmere beskrivelse.

Du trenger en 25 liters plastdunk (spør etter noen tomme på en bensinstasjon med vaskehall, og velg den med flatest bunn).

Så trenger du en bøybar aluminiumsskinne for å stive opp kanten (og som motfester for naglene til bæremeisen), laange nok popnagler, justerbare bæreremmer fra en gammel ryggsekk, en kort bærestropp fra en bag (nyttig når man bare skal flytte kassa korte avstander på isen), et par plastrør (med bunnlokk) til pilkestikkene popnagles fast på utsiden. Bruk 2-3 lange nagler på hvert rør. Pilkestikkene lager du også selv, men det får bli senere.

En knagg til lokket, en impregnert treplate, 2 hengsler, treskruer, et liggeunderlag, lim og litt bagasjestrikk. Bor noen hull inntil hverandre på den andre kortveggen på kassa og trekk strikken gjennom. Da får du enkelt festepunkter til diverse ting inne i kassa, samt mulighet for å feste eventuelle ismeitestenger på utsiden. Trekk også 2 strikker rundt plastrørene, det gir er et fint sted å ha isøsa. Du trenger en batteridrill, bor, popnagletang, baufil og sag. Et billig utetermometer kan også festes på.

Legger med noen ekstra bilder i galleriet. Det går an å stille evt. spørsmål i kommentarfeltet under. Lykke til!

 

Og når du er ferdig med pilkekassa, så kan du fortsette med å lage en enkel uglekasse. Jeg har hengt opp flere sånne i trærne rundt anlegget de siste dagene. Ugler er moro og viktige å ta vare på.

Kattugler er ganske enkle å lokke. Nye rugekasser bør settes ut omtrent nå, veldig tidlig på året. De liker seg i relativt bynære strøk, og hvertfall rundt her i Sørkedalen (hvor det ble ganske mange nye ifjor..). Brukbare kassemål (ytre) for kattugle er: høyde 60cm, bredde 30cm, dybde 25-30cm, hulldiameter 11-12cm. Kapp noe plank, skru sammen og impregner med mørk oljebeis. Kattugler liker seg gjerne i skogkanten av åpne hogstflater e.lign. hvor det er lett å finne smågnagere. Jeg har vendt mine mot nordøst for å unngå litt av den varme kveldssola, blir vel varmt nok inne i dem. Pass på å feste disse tunge trekassene godt med tau både oppe og nede (bor hull til tauet gjennom kassa). Legg inn mye halm eller tørt gress i kassa (f.eks restene av juleneket), kattugler bygger ikke rede selv.

Kommentarer (0)Antall visninger (8322)

Forfatter: Dag Øivind Ingierd

Kategorier: Isfiske, Forside - Rubrikker, Artikler

Nøkkelord:

0 kommentarer på artikkelen "Lag din egen pilkekasse"

0
0

Mølstern

27.02.2014 10:24

Hvilken bensinstasjon var du innom som hadde så rette og gjevne dunker?


1
0

Dag Øivind Ingierd

28.02.2014 11:53

HEi, prøv en Statoil. Jeg dro bare innom her i Sørkedalen, men de har vel samme kjemikaliene til bilvask rundt om

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv