Publisert den 28. februar 2014

Nå klekker det!

Denne uka klekket den første plommesekk-ørreten på OFA-anlegget i Sørkedalen!

Selv om det har vært en ekstra mild vinter, så er starten av mars et ganske vanlig og gunstig starttidspunkt for klekking i Sørkedalen. Utviklingen frem mot klekking styres som kjent av antall døgngrader (400). Det gir best startfôringssuksess med senest mulig klekking (les: varmt vann øker apetitten). Det var heldigvis veldig kaldt i Sørkedalselva (vanninntaket) sist høst, og det er det som reddet oss fra en altfor tidlig klekking. Vi la inn nesten 100.000 ørretrogn under stamfisket, og nå er det vel snaut 90.000 igjen som er befruktet. Vi har også 20.000 lakserogn til Lysakerelva, men denne laksen har ikke begynt å klekke riktig enda. Nå kommer klekkingen til å nå en topp i løpet av få dager. Plommesekk-yngelen blir deretter liggende i ro i noen uker, helt til vi kjører igang startfôringen. Best resultat får vi om det blir en varm og stabil vår.

På Oset-Klekkeriet vårt i Maridalen er det derimot full fart og ikke like avslappende!

Sist høst var det veldig varmt vann i Maridalsvannet (vanninntaket), og det medførte at sjøørretrognen begynte å klekke allerede i romjula! Nå er alle kassene med SØ der ferdigklekket, og de første må flyttes over i startfôringskarene den kommende uka.

Det er 16 slike proppfulle kasser! Ekstremt mye sjøørret. Det må jo være borti 100.000 av dem. Men det er egentlig ikke noe poeng å telle beholdningen riktig enda, siden de må "tvinges" over den første kneika med startfôring i kaldt vann. Først etter dette kan vi summere opp resultatet av ferdig settefisk.

Laksen der borte ble lagt inn i mye kaldere vann etter at høstsirkulasjonen i Maridalsvannet var ferdig, og den startet å klekke denne uka. Det er et veldig gunstig tidspunkt og vil gi høyere overlevelse gjennom startfôringsfasen utover våren. Det er mange kasser med mye lakserogn/yngel også, kanskje rundt 70.000.

Den lave vanntemperaturen i mars gjør startfôring av SØ utfordrende, men vi har forberedt oss og hørt med fôrprodusenten som anbefaler å øke på lysmengden. Nå har vi derfor montert opp hvitt led-lys over hvert startkar, for å prøve å lure fiskene mer aktive og få de til å søke opp for å ta fôret. Det blir håndfôring gjennom hele døgnet de første dagene, før det kobles over på automatfôring.

Kommentarer (0)Antall visninger (5503)

Forfatter: Dag Øivind Ingierd

Kategorier: Artikler

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv