Publisert den 5. juni 2014

Silkeføre i Nordmarka nord

Juni er i gang, og er vel året sett under ett den beste fiskemåneden i Marka om man jakter ørret. Med varmen som har dominert den siste perioden, er det nå silkeføre for den som ønsker strekk i sena.

 

For mange er sesongen for lengst i gang, mens for andre starter den nå i Pinsen. Og det er ikke et øyeblikk for tidlig med tanke på de mange varme maidagene. Allerede for to uker siden var det knallbitt i vann nordøst i Nordmarka, og godbettet har vedvart siden.

 

 

Både perfekt vanntemperatur, insektliv, vak og ikke minst bitevillig fisk venter den som tar turen ut. For de fluefrelste er døgnflueklekkingene i gang, der særlig vespertinaen lokker mye ørret opp i vakmodus. Vulgataen er neste døgnflue ut, og den kan virkelig lokke opp stor ørret som ellers ignorerer liten mat på overflaten. Legg til ulike maursverminger, og det er mye å glede seg over.

Maivarmen har også gitt aktiv ørret i vann som normalt ikke er skikkelig i støtet før i siste halvdel av juni.

 

 

Selv hadde jeg en flott rundtur opp til vanna på Branntjernshøgda her forleden, og selv om det fortsatt var mulig å finne en og annen snøkladd i skyggelagte søkk, så var det hektisk aktivitet i og rundt vanna. Mye vak, akkurat passe med vespertina slik at fisken ikke blir totalt opphengt i denne, men også lar seg lokke av mye annet, og ikke minst stor, feit og bitevillig ørret.

 

 

 

Jeg knep flere trinne og fine fisker, så vanna her oppe kan fremdeles trygt anbefales. Det er fisk mellom en halv og en kilo i alle, og ørret godt over en kilo er heller ingen stor sensasjon. Selv fikk jeg en toppfisk på 1050 gram, samt tre stykker mellom sju- og åttehundre gram, pluss flere halvkiloser.

 

 

Skal man pirke på noe på ørretene i vanna på Branntjernshøgda må det være at fiskekjøttet ikke er særlig rødt, kanskje bortsett fra fisken i Nordre Branntjern og delvis Kalvetjerna. Gjennomsnittlig kjøttfarge ellers er terningkast 3. Dette har jo ingen ting å si for verken fiskens styrke eller matkvalitet, og har sammenheng med hva ørretens matfat består i. Men vi er nå blitt så kravstore at vi forventer at hver eneste ørret skal være like rød i kjøttet som farget oppdrettsfisk.  

Så for den som lurer på om sesongen er i gang langt og høyt nord i Nordmarka, kan jeg skrive under på det med fete bokstaver.

 

Anbefalte vann i området som bør avlegges en visitt er Nordre- og Søndre Branntjern, Store- og Lille Kalvetjern, Båhus Branntjern, Båhus Setertjern, Åstjern, Store- og Lille Daltjuven, Manntjern, Svarttjern, Løndalstjern, Store Fyllingen, samt flere mindre og unnselige myrputter.

 

 

Og nå som Pinsen står for tur, så finnes det få unnskyldninger for ikke å ta seg en tur ut i Marka med fiskestang. Alt ligger til rette med både fint og solrikt vær, vakaktivitet, insektliv og ikke minst godt fiskebitt.

 

 

Da gjenstår det bare å lure storfisken på kroken. Men akkurat den oppgaven må du klare selv…

 

Fiskehilsen

Stig Werner

Kommentarer (0)Antall visninger (9057)

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv