Nå kan du følge fiskevandringen i Akerselva!

Publisert den 7. juli 2015

Nå kan du følge fiskevandringen i Akerselva!

Endelig er fisketelleren på plass!

Endelig er fisketelleren på plass, strøm koplet på, pc skap montert med trådløs overføring og datasiden er klar. 

Fra nå kan dere følge med på fisk som går opp elva via fisketrappen og gjennomfisketelleren i Nedre Foss. 

Fisketeller og kamera er finansiert av Sparebankstiftelsen DNB, mens Granum Kunstfagskole har stilt lokale for pc skap og tilknytning til fibernett til disposisjon for OFA.  

Tusen takk til begge som har bidratt til å gjøre dette mulig!

Fiskenes passeringer registreres og videofilmes.  Dataene publiseres løpende og vil være tilgjengelig for alle som ønsker det.  Vi håper med denne investeringen å bidra til bedre dokumentasjon av tilbakevandring av utsatt fisk og, ikke minst, skape økt oppmerksomhet om arbeidet med å få livet tilbake i elva. Vi håper Akerselva på sikt kan bli en flott elv å fiske i og hvor folk i Oslo kan oppleve å få laks og sjøørret på kroken.

Link til data og video fra fisketelleren finner du på http://www.riverwatcherdaily.is/OverView.aspx?CtrID=117&A=1

Bjørn Torp

             

             

              

(PS: Det trengs fortsatt litt oppstartjusteringer med telleren, så dataene etter den 6.7. oppdateres ikke helt fortløpende. Etter økningen i vannføringen kommer det inn for mange luftbobler i tunellen som utløser feilalarmer. Vi var nedi der i dag for å redusere på vanninntaket i selve trappa, men det løste ikke problemet. Det ble egentlig flere bobler som traff på sensoren. Virker som om vinkelen på selve telleren må justeres, eller så må vannstanden i kulpen økes med en plate på gitteret. Vurderer også å sette på et bøyd ventilasjonsrør som en midlertidig løsning. Vi jobber med saken. I mellomtiden kan man sjekke ut de fine fiskene som passerte på lav vannføring i starten av juli. Det har gått opp 16 (!) sjøørret tom. 6.7. Størrelsen på de fleste passer godt med 2012 utsettingen. De er nygåtte og blanke. Ikke lagt merke til noen laks enda. De minste sjøørretene sliter litt med motstrømmen og blir dyttet tilbake noen ganger før de kommer seg helt ut av telleren/laksetrappa (down-river registreringer). Sjekk klokkeslettet for å luke ut slike gjengangere.

Du klikker rett på de grønne søylene for å få opp den aktuelle døgn-lista over fiskealarmene. Deretter er det bare å klikke på hver linje med registrert fisk. Lengdeanslag måles automatisk. En 46 cm nygått sjøørret veier gjerne rundt 1 kilo. Der det er krysset av for "V" så er det lagret en video, og der det er krysset av for "S" så er det en figur "silhouette" av det som har utløst alarmen (gjør at man slipper å se gjennom hele filmen om det ikke er en åpenbar fisk. Mvh, Dag Øivind).

Kommentarer (6)Antall visninger (16039)

Forfatter: Bjørn Torp

Kategorier: Nyheter fra administrasjonen

Nøkkelord:

 

6 kommentarer på artikkelen "Nå kan du følge fiskevandringen i Akerselva!"

3
0

espenh

12.07.2015 19:41

Stilig!

Men at det er 16 stk er vel umulig å si.

Det kan jo være fisk som har sluppet seg ned fossen og opp igjen trappa?


0
0

Dag Øivind Ingierd

13.07.2015 20:22

Ja, har vært inne på tanken. Synes en del av de "nye" likner veldig på de "gamle".. Kommer det noen større som skiller seg ut, så blir det nok lettere å se. Kun sjøørret så langt. Vært nedi der flere ganger de siste dagene for å justere på vannstrømmen i trappa. Det har vært altfor mange bobler, og det gir hundrevis av feilalarmer som roter til statistikken. Nå virker det som om justeringene har gitt effekt. Skal forsøke å få til noen mer permanente endringer på selve monteringen denne uka. Denne første sesongen blir nok litt testing og feiling. Vi har et live-kamera som skal ned i elva også


1
0

Jan Erik Thrane

15.07.2015 12:06

Til tross for litt innkjøringsproblemer og feilregistreringer syntes jeg dette var utrolig kult. Fine bilder av fisken! Overrasket over at det er såpass mye fisksom går opp allerede (trodde ikke fisken vandra opp før ca. septemer og utover).


0
0

espenh

20.08.2015 09:53

Virker som det er noe feil med innstillingene på natta. Lyset slår seg av når det kommer fisk, er det riktig?


0
0

Erlend Søby

26.08.2015 07:11

Sikker på at den første fisken den 30.juli ikke er en laks? :)


2
0

Dag Øivind Ingierd

04.09.2015 17:11

Jo! Den første fisken 30.juli er en laks. Det har kommet noen laks siden artikkelen ble skrevet. Fortsatt er det en del justeringer å gjøre med lyset. Ser også at linsa skulle vært renset, men oppussingen av anlegget tar all tid.

Får gå gjennom dataene og fylle inn art i tabellene etter sesongslutt.

Ta gjerne en tur nedom kulpen under Øvre Foss og sjekk at det ikke fiskes der på kveldene..

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv