Publisert den 2. mai 2016

Ukas tips

Uke 18

Når isen nettopp har gått er det fisketid. Utfordringen er å kroke en ofte kald og lite bitevillig ørret. En enkel og effektiv metode er bunnmeite med et glidesøkke med stoppknute en halvmeter oppe på sena. Forsyn kroken med et par livlige meitemarker og presenter takkelet på bunnen. Det kan være effektivt å trekke agnet regelmessig inn et par meter, og ikke sjelden er det fisk bortpå like etter at søkket har roet seg på bunnen. Metoden er særlig aktuell i skogs- og myrvann med ganske jevn bunn uten mye stein, som ellers vil kunne resultere i bunnapp. Også en frittglidende dupp og et frittglidende søkke, som kastes langt ut sammen med en markagnet krok, kan fiske bra. La mark og søkke synke og sveiv sakte og variert inn.

 

 

 

Sluk og spinner er også aktuelle redskap. Vanntemperaturen er ofte lavere enn ørretens trivselstemperatur (under 8 grader) og bevegelser og reaksjoner er trege. Det fordrer at redskapen fiskes sakte. Om det i tillegg ikke er vak å se, bør du fiske dypere. For å ha tilstrekkelig lav innsveivingshastighet kreves en sluk eller spinner med lett og svevende gange for å unngå bunnapp. Sluken bør være forholdsvis flat og bred i formen, og fiskes sakte og rykkvis innover. Skjesluker med ”kalde” blå og grønne farger er gode alternativer.

 

 

 

En spinner bør ha forholdsvis rundt blad. Den går høyere i vannet ved lav hastighet. Fisker man i innos der bekken eller elva drar med jord eller leire som grumser til vannet, bør fluoriserende farger forsøkes. De synes bedre og har i tillegg en irriterende effekt. Skift sluk og spinner, varier farger, avfisk vannlagene og husk små spinnstopp.

 


 

Også fluestanga kan benyttes. Insektlivet er i ferd med å våkne og en fristende flue kan være god vårmat. Vårfiske med fluestang er ofte nymfefiskets årstid, og en stor nymfe som trekkes rykkvis inn kan være spennende og effektiv. Den store ørretfangeren her er Montana nymfa.

 

 

 

Med sin store størrelse og gulsvarte kropp har den utallige ørreter på samvittigheten. Prøv også andre nymfeimitasjoner av øyestikkere som fiskes dypt og sakte. Er det vak å se bør tørrfluene tas frem. Mygg og fjærmygg er eksempler på attraktive godbiter på vårparten. Ofte fordrer fluefiske på denne tiden en god dose tålmodighet.

 

Fiskehilsen

Stig Werner

Kommentarer (0)Antall visninger (4548)

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv