Publisert den 9. mai 2016

Steikefisk i vårsola

Med helgen kom varmen, og med det mulighet for å få øye på sesongens første små vak, og kanskje også en ørret eller to på land.

 

Med tanke på at vannet fremdeles er kaldt og isen nettopp har sluppet taket i vanna innover i Nordmarka, valgte jeg meg ut et område jeg ikke har besøkt på mange år.

 

 

I 1996 besøkte jeg Langedalsvann og vanna i samme vassdrag ovenfor for første gang.

 

 

 

Ettersom det beit villig vekk og et tosifret antall steikeørret havnet på land, var dette et typisk vårvann der jeg gjennom en fem, seks år fikk pusset bort vinterens rust og trent opp tilslagsrefleksene igjen. Det var kjekt å ha et slikt vann der det alltid var et vak å se og jeg visste at det ville bli fisk på land, mens andre vann i området lå stille og virket fisketomme.

I helgen var jeg tilbake, og lite hadde forandret seg siden sist. Selv den gamle bålplassen med den rustne grillristen lå slik det ble forlatt sist gang jeg var her for nesten eksakt 15 år siden. Spørsmålet var om det var status quo for ørretbestanden i vannet også. Og for å si det kort; ja, det var det. Et pent knippe steikefisk opp mot 280 gram havnet på land i løpet av et par timers duppfiske med mark.

 

 

 

Bestanden virker fremdeles å være i største laget med mye ørret opp mot 250 gram. Fisken er i greit kondisjon, men fiskekjøttet kan ikke karakteriseres som mer enn i beste fall lys rosa.

Langedalsvann har et par flotte leirplasser på hver sine svaberg på øst og vestsiden, som også begge er gode fiskeplasser. Forsøk også utenfor innoset i nord. Her står det garantert fisk, og det er her jeg personlig for det meste holder til.

 

 

 

Jeg var også innom Fløyta rett ovenfor, samt Store Svarttjern enda litt lenger opp, men i Fløyta har beveren herjet slik at det nå omtrent er umulig å få fisket her.

 

 

 

Men om ikke alt for mye har forandret seg under vann, så er det også her mye ørret av forholdsvis småvokst størrelse. En og annen ørret kan nok bli opp mot tre, fire hekto, men de er det nok langt i mellom.

Store Svarttjern var fremdeles for det meste islagt, men det ble da en grei ørret her også, tatt med et kast langsmed iskanten.

 

 

Rykter skal ha det til at ørretbestanden har tatt seg opp og nå består av større fisk enn tidligere da det mest var litt slanke individer rundt tre hekto som svømte her. Og det kan tyde på at ryktene har noe for seg, for ørreten jeg fikk på land veide nesten en halv kilo, og både kroppsform og kjøttfarge tydet på at den ikke hadde lidd noen nød.

 

 

 

Så om du har lyst på å trene opp tilslagsrefleksen og dra ok steikefisk på land nå i vårsola, så er dette et anbefalt område å avlegge en visitt.

Skitt fiske!

 

Fiskehilsen

Stig Werner


Kommentarer (0)Antall visninger (4575)

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv