Publisert den 9. mai 2016

Ukas tips

Uke 19, vårharving

Fram mot siste uka i mai blir det fremdeles mørkt nok til å utnytte de mulighetene mørket gir. Så fra ca. kl. 22.30 bør du i hvert fall en gang denne uka være på plass når storfisken trekker inn mot land. Det er tid for vårharving.

 

Harving er å agne en større krok med flere mark, som deretter kastes ut. Marktugga stripes så i vannoverflaten. Et slikt stripende agn lager tydelige kjølevannsstriper i mørket. Ørreten oppfatter stripingen som ”stor mat” på svøm; et stort insekt, en frosk eller en mus. Det er markens bevegelser, lysbrytninger og vibrasjoner, som sammen med størrelse og lukt, trigger ørreten til hugg.

 

 

Nyttige fisketips

·       Kasting. Bør gjøres med jevne og ”bløte” bevegelser for ikke å kaste av mark. Avfisk kasteplassen i vifteform, for kontroll over hvor du kaster.

·       Innsveiving. Sveiv sakte og variert helt inn til skotuppen. Ofte angriper en ørret i siste sekund før byttet er i sikkerhet.

·       Bruk alle sanser. Syn, hørsel og fingerfølelse er viktig for å registrere napp. Alt som virker litt mistenksomt kan være ørret bortpå marken.

·       Napp. Stangtuppen bør raskt senkes og haspelbøyla slås opp, for at fisken skal kunne ta sene uten motstand. Tell til ti, slå ned bøyla, stram opp og gjør tilslag.

 

 

 

Utstyr

Stang: En slukstang på 7-10 fot med kastevekt mellom ca. 3 og 12 gram gir lange kast med lett vekt, og er enklere å ha kontroll på og ta seg fram langs land i mørket med.

Snelle: Med ei haspelsnelle for ferskvannsfiske med grunn snellespole får du lagt ut brukbare kast, selv med litt kraftig sene. Harving er kortholdsfiske, og en god og lett justerbar brems er viktig.

Sene: Monosene 0,16 - 0,25mm dekker de fleste forhold. Multisene blir generelt for stiv.

Krok: Kroker med rett spiss og uten mothaker på krokskaftet gir bedre kontroll når mark træs på i dårlig lys. Aberdeenkroker i str. 4-8 er gode harvekroker.

Håv: Stor fisk kan ofte kjøres på tynn sene i åpent vann, men utfordringen er landing i dårlig lys. En håv forhindrer senebrudd i landingen.

Lys: For å ta seg fram, knyte krokknuter eller træ på mark er en hodelykt lett tilgjengelig, samt at begge hender er frie.

Mark: Bruk mange mark av medium størrelse, som generelt fisker bedre enn et par digre markbeist, grunnet mer liv og naturlig bevegelse.

 

Vær og tidspunkt

Det kan være godt harvefiske under de fleste forhold. Vanskeligst er det i hard vind, i plaskregn, under fullmåne med blank vannflate eller med et tåketeppe over vannspeilet. Perioden fra skumring og et par, tre timer framover gir ofte mest aktivitet.

 

 

 

Fiskehilsen

Stig Werner

 

Kommentarer (1)Antall visninger (4792)

1 kommentarer på artikkelen "Ukas tips "

2
0

Jonas Laberg

13.05.2016 11:07

Hei Stig, er det mulig å harve fra kano tror du? Tenker dette vil gi meg større rekkevidde. Jeg tenker hvis man padler meget forsiktig langs land, ligger stille en stund og harver før man padler litt videre. Hva mener du?

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv