Publisert den 20. mai 2016

Ukens turtips Østmarka: Myrsetersvarttjern

Uke 21 er, som alle de øvrige 51 ukene i året, et utmerket valg for en tur i Østmarka. Turen til Mysetersvarttjern, er en tur med vanskelighetsgrad 4-5 i en skala til 6, om vi tar  utgangspunkt i Østmarka-terrenget. Er man vant til turer opp på Kilimanjaro og K2, eller for den saks skyld Store Skagastølstind her hjemme, er vanskelighetsgraden egentlig på minussiden. Men nå er det et helt annet mål for denne turen enn fjellklatring.

Men en følelse av det får man, for det er få stier som fører til denne perlen av et vann – Myrsetersvarttjern – i den sørøstre delen av Østmarka Naturreservat, som går nord-sør. Som det fleste Østmarka-travere er kjent med, går dalførene her nettopp nord-sør. Mens stiene derimot, om man skal til Myrseter, går øst-vest. Det betyr berg-og-dalbane terreng på turen til og fra, uansett hvor man tar utganspunkte hen. Og det er to alternativer som peker som peker seg ut; Bysetermåsan (avkjøring fra Enebakkveien ved Fjell) og Streifinn (i Flateby). Sistnevnte er den korteste veien, men tidsbruken avhenger selvsagt av hvor man bor.

 

Men la oss ta utgangspunkt Bysetermåsan først. Da går turen langs vei via Rausjøen, og nesten ned til Tangentjern (en del av Børtervann). Herfra følger man blåstien nordover, rett etter Rausjøbygda, med skilt mot Bøvelstad. Rødløypa kan også brukes, men helst etter at man har blitt kjent med mulighetene her. Fristelsene for fisking ligger på rekke og rad underveis, før man kommer fram til Bøvelstad, og jeg nevner i fleng: Rausjøputtene, Rausjøen, Mosjørenna, Tangentjern, Bukketjern, Dæliseterfjorden (Børtervann) og Støttumfjorden (også Børtervann). Det anbefales å lese OFA’s fiskekartbok for bestand-estimeringer og artsmangfold i de respektive vannene.

 

Går man fra Øyeren-siden, altså fra øst, er fristelsene for fisket også mange, men her er jeg ukjent, da jeg i skrivende stund gikk herfra (fra Streifinn) for første gang for under en uke siden. Jeg passerte ganske raskt Østre Morttjern, deretter Gjeddevann, for så å komme til Hellertjerna og Bøletjern, uten at jeg kan røpe et eneste fisketips herfra, og vet knapt om vi snakker om ferskvann eller brakkvann! Fleip til side – hadde jeg fått tid på søndag (da jeg gikk turen fra Streifinn), ville jeg sjekket det, men en wild goose chase etter en kjentmannspost på Kåterudmåsan underveis, satte en strek for de tankene. Men kjentmannsposten anbefaler jeg alle uansett å stikke innom, men ikke gjør som jeg – å dra uten gps-koordinater (eller for den saks skyld gps’en) slik jeg gjorde. Jeg har for øvrig heller ikke investert i en gps ennå, noe min kjære nå har sett seg lei på, og bare venter på min neste bursdag … (håper jeg). Men jeg vil tro en epost til Rælingen Jeger og Fisk kan rette på de fiskemessige spørsmålene, i de minste. Koordinatene til Kåterudmåsan er for øvrig 159335.

 

Vel framme på Bøvelstad kan man selvsagt gå rett nordover til Bøvelstadsvarttjern, og gjøre turen hakket kortere. Og det er slett ikke noe dårlig valg, det. Men Myrsetersvarttjern er enda mer bortgjemt, og kan by på skikkelige overraskelser fiskemessig. Det egentlige målet for turen, Myrsetersvarttjern, er også lettere tilgjengelig for fluefiske, og på mange måter koseligere å slå seg til ved. Her er en fin fiskeplass i sørenden av vannet, og om man går dit stien brekker av fra øst mot sør, om man kommer vestfra, eller motsatt om man kommer østfra. Så er det bare å prøve fisket, og nyte stemningen på en av gromplassene i Østmarka Naturreservat.

 

Og om man har særlig velvillige hjelpere (les sjåfører) innenfor familien, så hvorfor ikke gå fra den ene siden av Østmarka, og be om å bli hentet på den andre? Hva gjør ikke en kjærlig familie for sine nærmeste og håpefulle markatravere? Men turen er en opplevelse uansett om man må gjøre alt selv, og gå samme stiene fram og tilbake – selv med eller uten fast fisk! Vi er, tross alt, i Østmarkanaturen som har fått sitt eget naturreservat, og som kan bli Oslo’s første og trolig eneste Nasjonalpark, om flere peser av oss peser våre folkekvalgte adskillig mer! God tur til Myrsetersvarttjern!

 

(’’,) Tor

Kommentarer (0)Antall visninger (4407)

Forfatter: Tor Ødemark

Kategorier: Artikler

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv