Publisert den 13. juni 2016

Gjerdingen

Langt nord i Nordmarka ligger et av Oslomarkas største vann. Her finner du mange fiskearter, flerdelt fiskekortordning, ofte nedtappete bredder og ikke minst mye, men også stor ørret.


Det er sjelden jeg besøker de store innsjøene i marka. Stort sett er de kun i sidesynet der de passeres i stor fart på sykkelen på vei inn til andre og mindre vann. Slike store vann gir meg en følelse av ikke å ha kontroll på omgivelsene. Det er så mye vann, så mye land og ikke minst så mye som skal klaffe for at en av de store skal la seg overliste. Men så er det slik at ønsker man å komme i kontakt med de største ørretene i marka så må man investere tid der disse lever, og det er nettopp i slike store vann. Jeg stoppet og gjorde et halvhjertet forsøk i Gjerdingen nå sist uke. Vær og temperatur virket å være på min side, og det var med et snev av optimisme de første kastene ble lagt ut i de uendelige vannmassene. Den gode følelsen som man kan kalle «trua», ble snart byttet ut med den ikke fullt så gode nagende følelsen «er dette noe vits, egentlig». Men etter hundreogtjueen kast hadde jeg rotet meg inn i Kaldputten, et vedheng til det store bassenget, og her var det brått et vak forårsaket av noe langt større enn de to små sardinene jeg hittil hadde fått. Da sluken landet i vaket tok det ikke mange sekundene før det var motstand.

Så ble det en ørret stor nok til å bli notert ned i fiskedagboka, selv om det var langt unna den vekta og størrelsen jeg drømmer om å komme i kontakt med i et vann som dette.

 

Men en ørret i godt hold rett under en kilo er en fin fisk uansett hvor den kommer fra i marka. Selv om den store fremdeles svømmer der ute i dypet et sted.

Gjerdingen er et stort vann som ligger på grensen helt nord i OFA-land. Vannet har delt fiskekortordning. I nord er det fiskekort for Lunner Almenning som gjelder, i sør OFA og i vest Jevnaker Almenning. Vannet er et av de største og er det dypeste vannet i markasammenheng med sine 2,966 km2 og en maksdybde på 60 meter.

Det kreves litt innsats for å bli kjent med et slikt stort vann, men blir man først kjent kan den nedlagte investeringen i tid gi uttelling vel verdt innsatsen. For i Gjerdingen finnes stor ørret. Fisker på to og tre kilo tas jevnlig, og enkelte større finnes. I grunne viker klekker den store døgnflua Ephemera vulgata, og finner man disse kan man virkelig gjøre et lykketreff og sette fluepers på ørret.

 

For de mer uinnvidde er det ofte mye småfisk å få. Vannet er ofte nedtappet og medfører at det i strandsonen oppholder seg mye små ørret. Et aktivt slukfiske med langtkastende utstyr kan da være et godt tiltak for å øke snittvekten. Har man tilgang på en båt eller en kano mangedobler man sjansen for større fisk om man målrettet dorger rundt og avfisker vannmassene. En flytering er heller ingen dum farkost å dra med seg hit. Det samme gjelder for abborbestanden. Det finnes mye småtteri på de grunneste områdene, men i de litt dypere vikene kan man få stor abbor, faktisk også fisk på en og nærmere to kilo.

 

Røyevarpene rundt høyspentledningene midt ute på grunnene langt ute i vannet, produserer for mye røye, og det resulterer i mange, men små røyer. Sikbestanden er også forholdsvis stor med mye fisk opp mot 350 gram. Større finnes.

Gjerdingen går også for å være kanskje Markas beste krepsevann.

Alt i alt så fortjener vannet så absolutt et besøk og et dedikert forsøk, for storørreten finnes. Utfordringen er å finne den. Lykke til…

 

Fiskehilsen

Stig Werner


Kommentarer (0)Antall visninger (7594)

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv