Publisert den 20. juni 2016

Vått og rått fiske

Med en forsommer uten store nedbørsmengder var det et par regnvåte dager forrige uke. Med en tanke om at det kunne være godbitt å finne, dro jeg regnhetta over hodet og tok turen ut. Med klissen rygg og skrukkvåte hender kunne jeg noen timer senere konstatere at denne gang stemte teori og praksis overens.


De fleste fiskere har vel en eller annen gang hørt klisjeen at regnvær er godt fiskevær. Dette er en sannhet med store mangler da regnvær er kun en del av fiskebittets mange faktorer. I regnskapet bør man også ta inn temperatur i luft og vann, vindstyrke, vindretning, lufttrykk og regnværets varighet.

Det er mange forhold som skal stemme overens for å skape godbitt, men enkelte ganger kan det være mulig noenlunde å forutse når dette kan slå til.

Som nå i forrige uke for eksempel. Med en lang periode med forholdsvis mye sol, høy temperatur og generelt tørre forhold, så var noen tunge regnværsskyer godt nytt.

For etter langvarige høytrykksforhold, så vil et godt ørretbitt som regel avta utover i perioden. Da trengs det litt variasjon i lufttrykket og litt nedkjøling av overflatevannet, og det kan en regnskur bidra med. Det var i hvert fall teorien der jeg strenet opp den klissvåte åssiden, opp mot flere tjern innenfor et lite område med fin ørret.

Håpet var å skaffe nok råvarer til en nært forestående familiesammenkomst, der jeg aldri lærer og nok en gang hadde påtatt meg å ordne fiskemiddagen. Oppgaven lå som en tung bør på mine allerede våte skuldrer.

Allerede på første kast hadde jeg et bitt, men den slapp unna, men bittet ga gode vibber på at noe var i gjære. Flere småbitt fulgte, men ingen ble kroket.

Så var det plutselig som all fisk så seg ferdig med forretten og var klar for middag, for brått ble ørreten riktig så glupsk, og den ene etter den andre havnet på land. Sprek ørret som ikke ga seg uten kamp.

Og slik fortsatte det i alle tjern jeg var innom. Glupsk ørret gapte over mine meitemarker så fort kroken havnet i vannet. Det ble et minneverdig fiske der både tiden og jeg fløy av sted mellom tjerna, og der jeg befant meg i en diger fiskemessig boble umulig å komme ut av før jeg febrilsk romsterte rundt i markboksen og kunne konstatere at den var helt tom for mark.

Da jeg kom til meg selv og sjekket innholdet i den etter hvert så tunge fiskeposen var det en ørretfangst man ikke opplever ofte i Oslomarka, men med vær og fiskebitt på min side var det et herlig og minneverdig fiske.

 

I tillegg hadde jeg æren i behold med tanke på råvarene jeg skulle skaffe.  

Så om himmelen mørkner til og regnet siler ned i nærmeste fremtid, så kan det være verdt strevet med å komme seg ut for å sjekke fiskebittet. Det kan gi deg en drømmefangst.

Ut og fisk!

Fiskehilsen

Stig Werner


Kommentarer (0)Antall visninger (5778)

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv