Publisert den 31. august 2016

Høst på Krokskogen – Nordmarka nordvest

Høsten har begynt å gjøre sitt inntog og vanntemperaturene begynner og nærme seg trivselstemperatur for aktiv ørret. Insektlivet er noe begrenset, men man kan observere både stankelbein/høyhest, maur og mygg i vannfilmen, samt andre småkryp som ørreten villig svømmer og beiter på. Dette er lukrativ høstmat for ørreten som den velvillig slurper i seg. Dette gjør imitasjonsfisket spennende på denne årstiden.

En håndfull «høstsnacks» for sulten ørret. Foammaur – enkel og effektiv imitasjon for ørretfiske. Fungerer året rundt.

Beveger man seg opp i høyden – fra ca. 450 moh. innover på Krokskogen og Nordmarka nordvest finner man mange større vann og små myrtjern lett tilgjengelige. Noen av vannene er godt besøkte, mens andre er nesten urørt. De fleste huser både ørret og abbor, og enkelte har også andre arter. Disse byr på et spennende fiske både med flue-, mark- og slukstang.

Med utgangspunkt i Sørkedalen eller Damtjern (via Åsa/Sundvollen, kortest vei) har man mange muligheter innover Krokskogen og Nordmarka nordvest, både for dagsturer og flotte overnattingsturer nå på høsten. Sykkel er å anbefale, da skogsveien innover er av god standard, og du kan forflytte deg både raskt og langt.

Ørret fanget på en foammaur str. #14

Det beste fisket er nok nå på ettermiddag – kveld. Med litt tålmodighet (les: oftest stor porsjon tålmodighet!) kan man lete opp vakende ørret som svømmer rundt i faste «ruter» og slurper i seg innsekter som har samlet seg i vannfilmen i løpet av dagen. Med kløkt og tålmodighet kan man få lagt en maur eller mygg i «ruta» til fisken. Hold lav profil, og snik deg i posisjon – her må jegerinstinktet vekkes. Det er heller ikke de lange kastene som gjelder, da fisken gjerne går tett inn på land og spiser fra det som samler seg langs breddene.

Fisket er litt væravhengig, og det kan være lurt å finne stille partier og lune «solviker» for å spotte vakende fisk.

Når nattemørket senker seg kan striking caddis eller museimitasjoner være et morsomt fiske. Dette blir fluefiskerens svar på «harvefiske». I høstmørket kan man oppleve at de større ørretene kommer inn på grunna for å rydde og slurpe i seg innsekter.

Høsten er etter min mening den flotteste årstiden i marka. Fargene skifter i naturen, lufta er klar og fisket er spennende og morsomt.

Høstørret på 700 gram fra Vesleflåtan

 

Om fisket ikke skulle være det beste, så har man mulighet for både sopp- og bærplukking. Skogen bugner av både bær og sopp nå.

Kom dere ut. Ta familien med, og nyt tiden fremover mot vinteren.
Skap gode opplevelser for små og store.

Høsten er gytetid for ørreten. Ved å oppsøke bekker og grunne elver utover i september – november kan man observer og se ørretens «gytelek», men respekter fredningstiden* når det gjelder fiske.

*Fredningstid: Det er ikke tillatt å fiske i elver/bekker eller rundt osene i perioden 15. september – 15. november. I dette tidsrommet regnes fredningsgrensen som ca. 100meter rundt store os, mens det praktiseres skjønn rundt mindre os. Det er tillatt å fiske i resten av vannet hele året.
For øvrige gjelden fiskeregler for Oslomarka se: http://ofa.no/Fiskeregler.aspx

Ps: Husk å ta med søppel hjem, og forlat skogen slik du ønsker å finne den neste gang du er på tur.

Skitt fiske og fin høsttid.

 

Mvh
Stig Rune

Kommentarer (0)Antall visninger (5910)

Forfatter: sro

Kategorier: Forside - Banner

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv