Stam

Publisert den 3. juni 2012

Stam

(Leuciscus cephalus)

Stam har blanke sider, røde gatt- og bukfinner og kan ligne på vederbuk, men den er slankere i kroppen og mye bredere over nakken og ryggen, og den har større munn. Fasongen gir inntrykk av en typisk strømlinjeformet elvefisk. Skjellene er store og markerte og gir ofte et litt "nettingpreget" inntrykk. Gattfinnen buer utover på midten hos stam, mens den vender inn hos vederbuk. I OFA-land så finnes den i Hakadalselva, men litt lengre ned i elva enn der vi forvalter. I området rundt Rotnes blir stammen gjerne opp til 1,5kg. Etter at elva skifter navn til Nitelva og nærmer seg Øyeren, så blir stammen mye større.

Stam lever i fersk- og brakkvann i Mellom-Europa. I Norge finnes den nederst i Tista, Glomma, Leira og Nitelva og Drammenselva. Den holder helst til i rennende vann, men i noen tilfeller finnes den også i innsjøer og i brakkvann. I klare elver oppfører den seg omtrent som en ørret. Når stammen er liten går den ofte i stim, mens eldre fisk holder seg i små grupper eller alene. I mai til juni gyter den ved ca. 15 grader. Eggene blir klekket etter 10–12 dager.

Stam er en stor utfordring for sportsfiskere. Den er svært sky, og ofte vanskelig å få til å bite. Dette er en typisk meitefisk som bare fiskes med "naturlig" agn som mark, mais, pølsebiter eller brød. Særlig flytende brødskorper er populært å bruke i mindre elver, siden det også gir et visuelt fiske. En stam er som regel sterkere enn en tilsvarende ørret, men den hopper ikke under kampen. Stammen er også aktiv under isen, og kan "pilkes" på de rolige islagte kulpene i f.eks. Nitelva. En klase med maggot og noen splitthaggel fungerer til isfiske. Isfiske i elv etter stam krever en kort stang med påmontert snelle med brems, siden den er stor og svært sterk. Stam fiskes utelukkende etter gjenutsettingsprinsippet.

Kommentarer (0)Antall visninger (6025)

Forfatter: Dag Øivind Ingierd

Kategorier: Arter

Nøkkelord:

 

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv