Publisert den 12. desember 2017

Tid for røyefiske

Juletid og islagte vann er røyetid. Det er nå fine forhold, og det er bare å komme seg ut på isen.

Røya kan være ekstremt huggvillig eller ytterst forsiktig. Flere har sikkert opplevd å tro at hullet har vært fisketomt, men hvor røya har vært så forsiktig at du ikke har merket noe før du har sveivet opp og oppdaget at agnet enten har vært borte eller blitt tygget på. For å kroke ei forsiktig røye bør du stille kanalen inn på kikkfiske og glane ned i den runde ruta. På den måten kan du best observere røya i sitt naturlige miljø, og på den måten sette et tilslag i rett øyeblikk. Ved å ha med et liggeunderlag, legge seg langflat, skjerme for lys ved enten å dra en hette over hodet eller ved å forme hendene som en trakt mot hullet, vil du snart ha et eget vindu til en verden under vann der du kan skimte bunnforhold og forhåpentligvis ei røyes karakteristiske hvite finnekanter. 

Har du problemer med å skimte bunnkonturene kan hvite, knuste eggskall eller kokte riskorn som strøs i hullet, gi kontrast mot den mørkere bunnen.

Røyeblinken er ofte effektiv på røyevarp. En røyeblink kan fiskes på ulike måter, men en kombinasjon av en forsiktig, men regelmessig vipping i stikka med håndleddet, og en skjelvende hånd i pausene er et godt utgangspunkt. Deretter bør man prøve seg fram. Noen ganger trenger røya mer markante bevegelser for at den skal tirres, mens andre ganger bør blinken holdes helt i ro så en mer sky fisk tør å våge seg fram. 

Ved kikkfiske har du en fordel ved at du ofte kan se hva slags ”humør” røya er i og deretter tilpasse fisket.

Andre ganger ignoreres røyeblinken. Den første justeringen kan være å forlenge fortommen mellom blink og krok. Ei skeptisk røye vil da kunne angripe det lille agnet uten å være redd for å gå i kamp med den mye større røyeblinken. Neste trinn kan være å skifte røyeblink. De fleste blinker har en kraftig oransjefarget bakside og ulike farger og utsmykninger på framsiden. Ved å prøve en mindre blink, eller en blink med en annen farge, kan det skapes aktivitet.

Et blinkende røyelys kan også være meget effektivt, enten ved å fiske det alene eller sammen med en røyeblink.

Særlig i dårlig lys om morgenen og på dager med dårlig lys, kan et slikt blinkende røyelys være smart å forsøke. Blinklyset fiskes på samme måte som en røyeblink, men kan også fiske godt ved bare å henge rolig i hullet.

Noe smått og godt kan være et annet alternativ. En mormyshkas bevegelser og beskjedne størrelse gir gjerne fisk når røya er i det vriene hjørnet. Også andre og mer nøytrale eller kontrastskapende farger bør prøves.

Mormyshkaens form har ikke all verdens betydning. Tynn sene kreves for å beholde kontakten med redskapen selv på beskjedne dyp, og mormyshkaen egner seg derfor i hovedsak best på forholdsvis grunt vann. Maggot, veamark eller fjærmygglarver er godt agn, og skal henge på mormyshkakroken og blafre i vannet. 

Mormyshkaen fiskes ved å slippe den til bunns for så å løfte hånda med skjelvende eller smårykkende bevegelser 10 - 30 centimeter og deretter slippe den tilbake til utgangsposisjonen. Varier med alt fra å la mormyshkaen gå ”bananas” til et tilnærmet stillestående fiske.

Husk også å være aktiv ved å bore mange hull. På et røyevarp kan en halvmeter være utslagsgivende. Tenk deg at det ligger en høy stein i vannet og at redskapen din fiskes på den ene siden av steinen mens hunnrøya med sine beilere holder til på den andre siden. De kan være uvitende om redskapen din. I tillegg kan hunnrøya være meget stasjonær og ved å bore mange hull med små mellomrom øker man sjansen for å treffe på henne og kurtiserende hanner. Erfaringer tilsier også at om man er for langt unna hunnfisken, så blir redskapet ikke på samme måte sett på som en inntrenger av hannene og ikke særlig tirret.

Du bør derfor sette av en dag eller to nå i juleferien til å komme deg ut for å ta del i dette spennende fisket som nå foregår på røyevanna i marka.

Vi ses i marka!

Fiskehilsen 

Stig Werner

Kommentarer (0)Antall visninger (11498)

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv